Verplichte voedselinformatie

Artikel 12.

Beschikbaarheid van verplichte voedselinformatie en plaats waar zij worden aangebracht.  

Voor voorverpakte levensmiddelen geldt dat de informatie op de verpakking staat of op een daaraan bevestigd etiket is aangebracht.

Ook voor onverpakte producten moet informatie over allergenen verplicht vermeld gaan worden. Alle andere informatie is optioneel. Dit zijn bijvoorbeeld producten zoals verkocht bij versafdelingen in de supermarkt, traiteurs, bakkers en slagers, maar ook bij cateraars, restaurants, horeca en instellingskeukens. De allergeneninformatie hoeft niet perse op een etiket of menukaart te staan, maar moet makkelijk beschikbaar zijn voor de consument. Dat betekent publicatie op een duidelijk zichtbare plaats en in leesbare letters. Elk land kan hiervoor zijn eigen regels vaststellen.

Hoe dit in Nederland opgevat gaat worden is dus nog niet bekend. (artikel 44)

Ondanks het feit dat een Verordening direct geldt voor alle Europese lidstaten, houden de verschillende landen de mogelijkheid om aanvullende eigen regels op te stellen. Dit kan ertoe leiden dat er verschillen zullen blijven tussen de nationale regelgevingen.