Allergenen

Artikel 21.

 

  • Allergenen moeten worden vermeld in de lijst van ingrediënten, met een duidelijke vermelding van de naam zoals vermeld in bijlage II
  • Allergenen worden in de ingrediëntenlijst benadrukt met een onderscheidende typografie (bijvoorbeeld lettertype, stijl of achtergrondkleur)
  • Allergenen moeten meerdere malen herhaald worden indien meerdere malen aanwezig!
  • Een allergenen vermelding is niet verplicht wanneer de benaming van het levensmiddel duidelijk verwijst naar de desbetreffende stof of het desbetreffende product.
  • Allergenen vermelden op niet voorverpakte levensmiddelen, voorafgegaan door het woord “bevat”
  • Kruisbesmetting: De informatie over kruisbesmetting met allergenen mag niet misleidend, dubbelzinnig of verwarrend zijn.
  • De lijst met allergenen verandert niet. Wel worden ‘noten’ weer gewoon ‘noten’ genoemd in plaats van schaalvruchten.
  • De norm voor sulfiet is verduidelijkt. Het gaat om het totaal aan SO2 (zwaveldioxide) in producten gereed voor consumptie. Dit heeft gevolgen voor de gekozen bepalingsmethoden. Veel analysemethoden bepalen vrij sulfiet (SO3-) wat soms wel een factor 10 kan verschillen met totaal zwaveldioxide.