Samenvatting Wijzigingen

Wat betekent de nieuwe wetgeving voor uw huidige etiketten?

Klik rechts in het menu om een toelichting per artikel te lezen…

De producten die nu al een etiket dragen moeten aangepast worden. De allergeneninformatie moet opnieuw vormgegeven worden en de voedingswaarde zonodig toegevoegd worden of worden aangepast.

Het lettertype moet mogelijk vergroot worden en enkele andere zaken aangepast of toegevoegd worden. Uiteraard zal dit met de nodige praktische problemen gepaard gaan zoals ruimtegebrek.

De impact voor restaurants, horeca, cateraars, instellingskeukens, supermarkten en speciaalzaken zal erg groot zijn! Productinformatie, kennis van personeel en standaardisatie van producten zullen hier de komende jaren veel aandacht gaan krijgen. Binnen dit kanaal is het opvragen en gebruiken van productspecificaties nog geen gemeengoed. Veel informatie is er dan ook niet, is verouderd of niet correct wat het correct produceren van etiketinformatie zal bemoeilijken.

Bij kleinere, vaak ambachtelijke bedrijven is er vaak onvoldoende kennis in huis om goede allergeneninformatie te kunnen geven. In tegenstelling tot de voedingsmiddelenindustrie is het aantal werknemers welke informatie moet geven aan de klanten, ook vele malen groter. Mocht u als ondernemer op zoek zijn naar specialistische kennis om uw etikettering goed te regelen, neem dan vrijblijvend contact op met KTBA via 0800 555 888 0.

Naast de wijzigingen die nu zijn doorgevoerd en opgenomen in Verordening 1169/2011 zijn er ook geplande wijzigingen:

Over meerdere onderwerpen is nog geen besluit genomen. Over onderstaande discussiepunten is afgesproken deze verder uit te diepen. In de komende jaren kan hiervoor dus aanvullende wetgeving of richtlijnen vastgesteld worden.

  • May-contain etikettering. De manier waarop mogelijke kruisbesmetting met allergenen wordt geëtiketteerd.
  • Etikettering van alcoholische dranken van >1.2% alcohol (ingrediënten en voedingswaarde).
  • Gebruik van pictogrammen in plaats van woord en getal.
  • Gebruik van moderne hulpmiddelen in plaats van informatie een etiket of verpakking.
  • Regels met betrekking tot leesbaarheid (afgezien van lettergrootte).
  • De definitie van nanomateriaal.
  • Vermelden land van herkomst van zuivelproducten (ook samengestelde), producten met maar één ingrediënt en ingrediënten die meer dan 50% van een product uitmaken.
  • Opname van transvetzuren in de verplichte voedingswaardeninformatie.
  • Vaststellen van uniforme portiegroottes voor specifieke productgroepen (voor berekening voedingswaarde per portie).
  • Visuele weergave van voedingswaarden.
  • De claim ‘Geschikt voor vegetariërs of veganisten’.